Aantrekkelijke (bedrijven)terreinen en een goed vestigingsklimaat zijn belangrijk voor de ondernemer, de gemeente en de inwoners. Als ondernemer heb je met allerlei wetgeving te maken die betrekking hebben op veiligheid. Veiligheid is een verzamelbegrip, dat het ontbreken van gevaar of de mate van de aanwezigheid daarvan op verschillende terreinen tot uitdrukking brengt. Het is essentieel voor de bedrijfscontinuïteit om grip te houden op veiligheids- en beveiligingsrisico’s.
Als bestuurslid van de OVDD en veiligheidscoördinator van Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland (SBBF) staat Harry de Jong voor een frisse innovatieve aanpak van veiligheid voor ondernemers. Deze aanpak moet aansluiten op de hedendaagse context waarin de OVDD acteert, integraal met thema’s als cybercrime, ondermijning, high-impact crimes en brandveiligheid, maar ook gebruikmakend van de nieuwe mogelijkheden van bijvoorbeeld datavisualisatie en informatie-uitwisseling tussen publiek-private partijen, zoals ondernemers, gemeenten, politie, brandweer en andere stakeholders aangaande veiligheid.
Onlangs zijn er gesprekken gevoerd met ondernemers met betrekking op veilig ondernemen. Enkele signalen van ondernemers hierover zijn:
• Er is bij mij als ondernemer een controle geweest in het kader van repressief optreden tegen ondermijning en dit heeft op mij een behoorlijke impact gehad, mede doordat de wijze waarop gecommuniceerd werd in mijn optiek niet de juiste was;
• Als ondernemer weet ik niet goed bij welke (publieke) instantie ik terecht kan voor welk (Cyber)veiligheidsvraagstuk – in tegenstelling tot de vele initiatieven die er zijn rondom veilig ondernemen vanuit allerlei instanties (versnippering);
• Als ondernemer heb ik wel eens melding gemaakt van een bijzondere situatie in mijn omgeving, helaas krijg ik hierover dan geen of een slechte terugkoppeling – wat ertoe leidt dat ondernemers geen meldingen meer maken tenzij het direct weerslag heeft op hen;
• Als ondernemer ben ik best bereid om met mijn mede-ondernemers lokaal toe te zien op de omgeving, in de zin van schoon, heel en veilig, echter zou het helpen als hiervoor een praktisch operationeel kader wordt aangedragen;
• Als ondernemer praat ik liever met gelijkgestemden (ondernemers), omdat ik dan beter word begrepen en dit een vertrouwd gevoel geeft. Ik ervaar een beperkte mate van betrouwbaarheid bij overheidsinstanties, doordat ik geen gehoor krijg of mijn probleem schijnbaar niet serieus wordt genomen. Hierdoor is mijn meldbereidheid zeer beperkt.
Vanuit Ondernemersvereniging De Driehoek (OVDD) en de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland (SBBF) is naar aanleiding van deze diverse signalen van lokale ondernemers het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ondernemers regionaal en lokaal vertegenwoordigd kunnen worden op de genoemde thema’s en veilig ondernemen. Dit zorgt ervoor dat publieke organisaties mét ondernemers praten en niet alleen over ondernemers als het gaat over de veiligheid!
Digitale veiligheid (Cybersecurity) is op dit moment één van de speerpunten. Je kunt als ondernemer kosteloos gebruik van het Platform “Samen digitaal Veilig”, website https://www.samendigitaalveilig.nl/sbbf. Samen digitaal veilig bereikt en steunt door de samenwerking tussen brancheorganisaties ruim 100.000 MKB bedrijven met cyberveiligheid.
Wil je meer informatie over veilig ondernemen of een persoonlijk gesprek hebben met Harry de Jong dan kun ke hem bereiken onder het nummer 085-0825582 of mailen op h.dejong@ovdd.nl.