VNO-NCW Midden en MKB-Nederland Midden volgen het stikstof- en PFAS-beleid op de voet en voeren de druk bij provincies en gemeenten op om vergunningverlening weer op gang te brengen. In contacten met gedeputeerden en wethouders benadrukken we de ernst van de situatie en pleiten we voor het zo snel mogelijk hervatten van de vergunningverlening.
Samen optrekken
Vooral de provinciale VNO-NCW voorzitters Martin Ruiter (Gelderland), Laurens de Lange (Overijssel), Rob Eradus (Utrecht) en Hajé de Jager (Flevoland) en het team van VNO-NCW Midden steken veel tijd in overleg met wethouders, gedeputeerden, statenleden en ambtenaren, om hen ervan te overtuigen dat het zo niet verder kan. Dat doen ze in nauwe samenwerking met VNO-NCW Midden-voorzitter Marcel Hielkema, bestuursleden en met directeur en regiomanagers van het verenigingsbureau in Apeldoorn. Ze trekken samen op met regionale vertegenwoordigers van branches en verenigingen, zoals Bouwend Nederland regio Oost, Cumela, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Koninklijke Metaalunie, MKB-Midden en de Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek.
Door de stikstofimpasse en PFAS-crisis is de nood bij ondernemers hoog. De uitspraak van de Raad van State in mei leidde ertoe dat overheden geen vergunningen meer afgeven voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden. Op 13 november 2019 heeft het Kabinet een eerste pakket van maatregelen voorgesteld om de impasse te doorbreken.
VNO-NCW Midden en MKB-Nederland Midden volgen het stikstof- en PFAS-beleid op de voet en voeren de druk bij provincies en gemeenten op om vergunningverlening weer op gang te brengen. In contacten met gedeputeerden en wethouders benadrukken we de ernst van de situatie en pleiten we voor het zo snel mogelijk hervatten van de vergunningverlening. Daarnaast willen we meer duidelijkheid op projectniveau en overleggen we over ondersteuning bij aanstaande personeelsproblemen en mogelijke faillissementen. Voor de middellange termijn zetten we in op het vinden van structurele en robuuste oplossingen.
Deze regionale inzet op stikstof en PFAS komt bovenop de landelijke inspanningen die VNO-NCW en MKB-Nederland gezamenlijk plegen richting Kabinet en Tweede Kamer. Vooral het PFAS-beleid van het Kabinet is zeer kritisch ontvangen. Samen met branches wordt een schadeclaim voorbereid.
Op het gebied van PFAS kunnen gemeenten zelf op de korte termijn actie ondernemen. Men hoeft niet direct te wachten op de landelijke PFAS-regels. Op lokaal niveau kan de PFAS-norm bijgesteld. Het Besluit Bodemkwaliteit geeft aan dat gemeenten op eigen grondgebied, in afstemming met de gemeenteraad, mogen afwijken van de strenge norm op voorwaarde dat dit besluit goed onderbouwd wordt. Door de VNG is recent bij gemeenten in beeld gebracht welke schade zij ervaren als gevolg van de PFAS.
Acties in provincies VNO-NCW Midden
In de provincies die vallen onder regio midden worden diverse acties georganiseeerd. Uitgelicht die in de provincie Flevoland.
Flevoland
Overleg met de provincie Flevoland, met de Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, en Gedeputeerde Harold Hofstra (o.a. natuurbeheer en landbouwbeleid) is gepland op 19 december aanstaande. We houden je op de hoogte en heb je ervaringen of input voor het gesprek: laat het ons weten! Voor meer info zie pagina stikstof op de site van de Provincie Flevoland.