Een groot deel van de MKB-bedrijven, ervaart belemmeringen als het om duurzaam ondernemen gaat. Ondernemers geven aan dat er geen winstgevend verdienmodel achter duurzaamheid schuilt, blijkt uit onderzoek van de KvK.
Bij zo’n 20% staat het er beter voor, dit deel geeft aan dat ze voordeel uit duurzaamheid kunnen halen. Door iets met duurzaamheid te doen, kunnen zij meer omzet behalen, kosten verlagen, meer klanten binnenhalen of extra winst genereren. Ondernemers geven aan dat zij meer met duurzaamheid zouden doen als wet- en regelgeving hen dit zou eisen of als de marktvraag naar duurzaamheid toeneemt. Helaas kan een deel niets met duurzaamheid doen, omdat het business model niet sluitend zou zijn. Andere redenen die worden opgegeven zijn financiële belemmeringen, geen tijd, onvoldoende kennis of ze verwachten dat klanten er niet voor zouden betalen.
Gebrek aan informatie op het gebied van duurzaamheid
Een groot deel van de ondernemers geeft aan dat er weinig kennis op het gebied van duurzaamheid is. Zo weet men weinig over de regelingen en subsidies die er zijn. Ook weten ondernemers weinig over het verduurzamen van producten of diensten en zijn zij niet bekend met energiebesparingsmaatregelen. Praktijkvoorbeelden zouden voor dit soort ondernemers van waarde zijn. Dit inspireert hen om ook iets met duurzaamheid te doen.
Aanbevelingen van KvK
De KvK heeft allerlei aanbevelingen gedaan om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Zo adviseren zij ondernemers om zich beter te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Dit kan binnen de verschillende bestuurslagen als de gemeente, provincie, het rijk en Europa. Kijk bijvoorbeeld eens op www.rvo.nl. Ook zijn er onafhankelijke adviseurs die laten zien welke mogelijkheden er zijn.
Begin klein
Duurzaamheidsmaatregelen mogen best iets kleiner zijn dan je aanvankelijk zou denken. Zo maakt het gebruik van duurzame koffiebekers als een groot verschil als het om verspilling binnen de kantooromgeving gaat. Ook kan dit een eye-opener voor werknemers zijn op het gebied van duurzaamheid. Brainstorm er samen met collega’s over en bedenk een aantal actiepunten om mee aan de slag te gaan.
Bron: MKB Servicedesk
Foto: rechtenvrije foto via Pixabay