Uit de voorlopige resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek Flevoland 2016 blijkt dat het aantal banen in 2016 flink is gegroeid. Met een toename van 3.600 banen (+ 2,1%) is het de grootste groei sinds 2008. Na drie jaren afname en vorig jaar een stabiele situatie zit er weer groei in Flevoland.
De positieve dynamiek is zichtbaar bij de bestaande bedrijvigheid en bij het saldo van nieuwe en verdwenen vestigingen. De werkgelegenheid bij bestaande vestigingen (bedrijven, organisaties, instellingen en overheden) is vergeleken met vorig jaar met 3.100 banen toegenomen. Terwijl de nieuwe bedrijven per saldo zorgden voor 500 banen.
Ondernemende provincie
Flevoland is een ondernemende provincie. Vanaf de start van de provincie Flevoland in 1986 groeit het aantal vestigingen ieder jaar. Flevoland telde op 1 april 2016 37.600 vestigingen, ruim 1.600 meer dan een jaar eerder. Na 2010 was de toename niet zo hoog als in 2016.
Stijgers
In Flevoland doet de grootste toename van banen zich weer voor in de overige zakelijke diensten, zoals het uitzendwezen. Hier is sprake van een groei met 2.150 banen, die voor 1.000 banen is toe te schrijven aan de toename bij arbeidsbemiddeling en uitzendbureaus. Van de totale banengroei in Flevoland wordt dus ruim een kwart ingevuld door flexibele banen. Verder is er een toename bij handel (+660) en industrie (+605).
Dalers
De afname in de gezondheidszorg, waar de landelijke bezuinigingen zich laten gelden, zet ook dit jaar door (- 425). Ook is er een opvallende afname in de sector transport (- 260).
Meer banen voor mannen
Van alle werkgelegenheid in Flevoland wordt 55% uitgevoerd door mannen, bijna 95.000 banen. In 2016 is het verschil tussen mannen en vrouwen verder vergroot, want 70% van de banengroei zijn banen van mannen. Bij parttime banen (banen < 12 uur per week) zijn vrouwen in de meerderheid, met 56% van de 32.000. In de gezondheidszorg in Flevoland wordt zelfs 84% van al het werk gedaan door vrouwen. Terwijl de bouw nog voornamelijk een mannenbolwerk is met 92% mannelijke bezetting.
De provincie, en de gemeenten, gebruiken de resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek onder meer voor het economische programma, beleid op het gebied van aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt en monitoring. Meer cijfers kunt u vinden op http://www.flevoland.nl/Flevoland-in-beeld-en-cijfers/Feiten-en-cijfers/Voorlopige-uitslag-werkgelegenheidsonderzoek-Flevo
Bron: Provincie Flevoland