Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft afgelopen week een aantal interessante onderwerpen voor u als ondernemer gedeeld. Deze ontvingen wij van Hans Bakker, onze regiomanager van MKB-Nederland/Midden. Wij geven ze hieronder graag aan u door:
Actieplan MKB
Een jaar terug lanceerde staatssecretaris Mona Keijzer het MKB-actieplan. Daarin kun je goed zien wat allemaal gedaan wordt om ondernemers meer ruimte te geven. En ook wat nieuwe accenten zijn waar extra geld en energie naar toe gaat, zoals digitalisering en arbeidsmarkt. Hoe maken we het MKB sterker? Met het MKB-actieplan werken we daar aan. Volg op social media #NLonderneemt en #MKBactieplan en bekijk de YouTube-serie NLonderneemt. Vragen? Mail naar MKB-actieplan@minezk.nl
MKB!DEE
De overheid daagt bedrijven zelf uit om oplossingen te bedenken voor het omscholen en bijscholen van werknemers, voor levenlang ontwikkelen. Hiervoor is geld beschikbaar gesteld, door het ministerie van EZK en nu ook door de ministeries van OCW en SZW. Veertien ondernemers zijn vanaf december bezig met het uitwerken en concreet maken van hun MKB!dee. Ondertussen is de werving gestart van een nieuwe groep ondernemers. Aanmelding kan tot 27 augustus 2019.
MKB-toets nu verplicht
De MKB-toets is vanaf 1 mei 2019 verplicht voor alle wetgeving met ‘substantiële regeldrukgevolgen voor het mkb’. Na een aantal pilots is de toets dus nu echt ingevoerd. Hoe werkt het? Ondernemers praten al in een vroeg stadium mee over nieuwe wetten en regels die grote gevolgen voor het mkb kunnen hebben. In een panel geven de ondernemers aan of nieuwe wetten en regels werkbaar zijn. Ook kijken ze of er geen nieuwe problemen ontstaan door de nieuwe wetten en regels. Doel is om regeldruk voor mkb-ondernemers zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen.
Doe de gratis Phishing-test
Mailberichten openen doen we de hele dag door, vaak zonder erbij na te denken. Klikken op een bedenkelijke link kan een hoop ellende veroorzaken: chantage, fraude, diefstal. Dit heet phishing. Veel mkb’ers worden het slachtoffer van deze vorm cybercrime. Het ministerie van EZK biedt samen met onder andere de politie en de Platformen Veilig Ondernemen een gratis MKB phishingtest aan.