Tijdens de online ondernemersavond over ondermijning is informatie gedeeld over wat is ondermijning, wat zijn de risico's? Welke handelingsperspectief hebben ondernemers? Wat zijn de signalen? Wat doet de politie? De belangrijkste boodschap was hierbij: Je kunt maar één keer nee zeggen. En daarnaast werd het belang van melden benadrukt. Houd ogen en oren open.
OVDD was één van de participerende partijen in de organisatie van de avond. Mede op initiatief van ons bestuurslid Harry de Jong, tijdens de avond ook één van de tafelgasten, is deze avond tot stand gekomen.
>> Kijk hier de uitzending terug <<
Er komt n.a.v. deze uitzending een factsheet beschikbaar met daarop onder meer de gegevens van alle organisaties die deel hebben genomen.
Thema-pagina op website gemeente en aanspreekpunt bij OVDD
De gemeente Dronten heeft op de pagina voor ondernemers ook een speciaal portal ingericht over veilig ondernemen: dronten.nl/veilig-ondernemen Ook bij OVDD op de website zal een portal worden gecreëerd over dit onderwerp. Vanuit OVDD is ons bestuurslid Harry de Jong eerste aanspreekpunt over dit thema.
Omroep Flevoland schreef onderstaande naar aanleiding van de uitzending:
Verhuurders moeten scherp zijn op ondermijning
Om ondermijning te voorkomen, moeten ondernemers in een contract laten vastleggen dat ze altijd in het verhuurde pand mogen komen. Zo voorkom je criminele activiteiten, zoals illegale wietteelt, xtc-labs en witwassen.
Dat was de boodschap die dinsdagavond werd verspreid tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeente Dronten over ondermijning.
De gemeente wil ondermijning op bedrijventerreinen aanpakken, want dat is volgens burgemeester Jean Paul Gebben hard nodig. "De tijd van Pistolen Paultje en Rode Dries die op de Amsterdams wallen lopen te scharrelen is voorbij. Het gaat hier om de buitenlandse en de Nederlandse maffia, het gaat om onbenullig veel geld."
Geen sneeuw op het dak
Het probleem doet zich ook steeds vaker voor in plaatsen als Dronten, signaleert Gebben. Ondermijning is eenvoudig te herkennen, is de boodschap. Wanneer een hek met een groot slot wordt gebruikt, of wanneer er in de winter geen sneeuw op het dak ligt. "Of wanneer je 's avonds laat mensen naar binnen en buiten ziet gaan, dan tellen we één en één bij elkaar op."
Een van de sprekers was politieagent John Hansink. Hij geeft nog meer signalen, waaraan te merken is dat criminelen een bedrijfspand huren. "Busjes die heel dicht tegen de gevel aan geparkeerd staan met het laden en lossen. Zodat het zicht wordt weggenomen van wat er zich binnen afspeelt. Het elke keer wisselen van huurders."
Nicolette Moerings en John Hansink van de politie in gesprek met dagvoorzitter Tineke Stuifzand
Zware straffen voor verhuurder
Ondernemers die onraad ruiken, moeten direct aan de bel trekken. Volgens veiligheidsadviseur Gaby de Ruiter zijn de straffen voor de verhuurder niet mals, als de politie ontdekt dat er criminele activiteiten worden ontplooid in een pand. "Ondernemers kunnen zelfs worden aangehouden en veroordeeld worden tot maximaal drie jaar celstraf en een boete van 87.000 euro."
Daarnaast was de belangrijkste boodschap: zet in het contract dat je als verhuurder mag controleren wat er in het pand gebeurt. "Wil hij het niet, dan moet je daarmee niet in zee gaan", stelt ondernemer Harry de Jong. "Want dan hebben ze andere intenties."
XTC-geurkaart
Tot slot van de avond had burgemeester Gebben nog een presentje voor alle ondernemers op bedrijventerreinen in Dronten. Ze krijgen binnenkort een grote envelop met verschillende tips en onder andere een XTC-geurkaart. "Hennep, daarvan weten de mensen wel hoe dat ruikt. Maar hoe XTC ruikt niet. Ik zal het vast een beetje verklappen: Het ruikt naar anijs. Dus als u bij de buurman anijs ruikt, dan zit hij of aan de pernod of hij heeft een XTC-lab."
Een aantal folders dat in de veiligheidsenvelop voor de bedrijventerreinen komt
Deze week is de Week van het buitengebied. Lees hierover in het artikel op Nieuwe Oogst.
Foto's: OVDD / screenshots uitzending