Als ondernemersvereniging krijgen wij steeds meer signalen van ondernemers die door de huidige maatregelen steeds meer onder druk komen te staan. Wat wij horen vanuit onze achterban:
"De rek is eruit"
"Ik kan niet stoppen met mijn onderneming vanwege de (financiële) consequenties die dat heeft"
"Het doorzetten van de huidige maatregelen zet ook gezonde ondernemingen onder druk. Met name specialistisch personeel wat uitvalt door bijvoorbeeld quarantaine is lastig te vervangen"
"De echte pijn zit bij de kleinere MKB-ers en is onevenredig verdeeld op dit moment"
"Het water staat ons aan de lippen"
Oproep aan lokale en landelijke overheid
We delen de zorg van onze leden en spreken hierin ook uit eigen ervaring waar het tegen grenzen aanlopen betreft. Ook wij zien uit naar heropening van de economie. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben eerder deze week een oproep gedaan aan het kabinet en deze doorgeplaatst op hun website. Deze oproep delen we hieronder. Wij doen hierbij ook een oproep aan onze eigen gemeente om hier iets mee te doen.
Voor onze ondernemers:
Weet dat we mee blijven leven en mee willen denken met u. We hopen dat u signalen af blijft geven. Neem contact op met één van onze bestuursleden of met de verenigingsmanager, ook wanneer u "alleen maar" op zoek bent naar een luisterend oor.
Bestuur OVDD
‘Open samenleving weer vanaf 15 januari’
‘Het beleid moet er volledig op worden gericht om de economie weer te openen vanaf 15 januari. Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open. Daarnaast weten we inmiddels meer van de Omikron-variant dan begin december.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in aanloop naar het aflopen van de huidige lockdown per 14 januari.
Reserves volledig uitgeput
‘De lockdown was in december, gelet op de situatie toen, waarschijnlijk onontkoombaar. Tegelijk weten we inmiddels meer van Omikron en wijkt Nederland in Europa qua beleid steeds sterker af van alle andere EU-lidstaten. Daarnaast zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen inmiddels volledig uitgeput’, aldus de ondernemingsorganisaties. Zij wijzen er daarbij op dat de groep oudere kwetsbare Nederlanders inmiddels in grote mate een boosterprik heeft gehad, wat de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname flink verlaagt. Ook in buurlanden is de economie ondanks oplopende besmettingsaantallen en met vergevorderde boostercampagnes ondertussen grotendeels open. Dit leidt tot steeds meer scheve gezichten; Nederlanders die net over de grens wel mogen winkelen of naar een restaurant of museum mogen, maar hier nog altijd niet.’
Uitgaan van wat wel kan
‘Met een nieuw kabinet en nu COVID endemisch wordt moet alles, net als in andere Europese landen, erop gericht zijn te kijken wat voortaan wel kan in plaats van lockdowns en andere beperkingen handhaven.’ VNO-NCW en MKB-Nederland gaan hier graag over in gesprek met het nieuwe kabinet om dit zo snel mogelijk vorm te geven met het aflopen van de huidige lockdown per vrijdag aanstaande. ‘Eén ding is glashelder: de huidige situatie is niet langer houdbaar voor ondernemers in de getroffen sectoren.’
Quarantaineregels aanpassen om economie draaiend te houden
Verder moet volgens de ondernemingsorganisaties snel een oplossing worden gevonden voor de steeds knellender -en onlangs nog aangescherpte- quarantaineregels. ‘Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt.’ Volgens de ondernemingsorganisaties kan de oplossing -net als in België- onder meer worden gevonden in het meewegen van de boosterprik. Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine. Vanwege de korte incubatietijd van de Omikron-variant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen.
Oplossingen vinden voor getroffen ondernemers
Verder is het zaak dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de vele schrijnende gevallen onder ondernemers die nog altijd buiten de steunregelingen vallen. Actieve begeleiding en maatwerk voor hen is cruciaal, net als bij schuldhulpverlening voor burgers. De Tweede Kamer heeft het kabinet onlangs ook opgeroepen in actie te komen voor deze groep die telkens tussen wal en schip valt. Voor velen dringt inmiddels ook echt de tijd. Verder vragen de ondernemingsorganisaties opnieuw aandacht voor het ontbreken van compensatie voor het inkomen van ondernemers en een goede 'stoppersregeling', zodat ondernemers privé niet aan de situatie onder door hoeven te gaan.
VNO-NCW / MKB-Nederland