In nauw overleg met ondernemersorganisaties en vakbonden doet het kabinet er alles aan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van de coronacrisis omvallen en mensen hun baan verliezen. Vorige week presenteerde het de eerste twee regelingen, waarschijnlijk vandaag volgt de NOW, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten tot 90 procent. Of het allemaal genoeg is? Dat moet nog blijken. Wij houden de vinger in elk geval stevig aan de pols.
Net buiten de boot van een regeling
En of iedereen er altijd blij mee is? Nee, niet als je de 'verkeerde' SBI-code hebt en blijkt dat jij met je bedrijf net buiten de boot van een regeling valt. De signalen die we daarover krijgen, nemen we allemaal mee in ons overleg. Zo reageerde het kabinet afgelopen weekeinde razendsnel en positief toen bleek dat winkeliers in de non-food níet onder de regeling TOGS vallen, terwijl ook zij hun omzetten tot bijna nul gereduceerd zien. En dat geldt natuurlijk voor meer bedrijven.
Ook alvast nadenken over hoe het verder gaat na de crisis
Ondertussen kunnen ondernemers uitstel van belasting krijgen en van rente en aflossing op leningen tot 2,5 miljoen euro. Dat is natuurlijk hartstikke goed voor hun liquiditeit, maar we moeten óók alvast nadenken over hoe het verder gaat als deze crisis achter ons ligt. Dat ondernemers die zich nu in de schulden (moeten) steken om overeind te blijven, straks niet alsnog kopje onder gaan omdat ze die niet kunnen terugbetalen. Zo is het ook heel goed dat de overheid met de BMKB borg staat voor overbruggingskredieten, maar met rentepercentages van 8 of 9 procent, lopen de schulden snel flink op. Het zou een slok op een borrel schelen als de overheid de 'eigen' BMKB-premie van 3,9 procent alvast fors naar beneden bijstelt. En ook de banken zelf kunnen een duit in het zakje doen.
Coulance en solidariteit
Deze coronacrisis vraagt veel, van iedereen. Zij vraagt wat mij betreft ook en vooral om coulance en solidariteit. Begrip voor elkaars positie, elkaar helpen waar het kan. Ik zie geweldige acties en activiteiten langskomen, bijvoorbeeld om ziekenhuizen en zorgpersoneel te helpen en lokale winkeliers te ondersteunen. Maar ik zie ook grote concerns die ten koste van hun kleinere leveranciers eenzijdig hun betaaltermijnen oprekken tot (ver) boven de wettelijke termijn. Of grote vastgoedbeheerders die het vertikken om hun huurders die vrijwel geen omzet meer hebben, tegemoet te komen.
Deze crisis komen we alleen goed door als we naast in plaats van tegenover elkaar staan. Met de volksgezondheid op nummer 1, en de gezondheid van onze ondernemers, medewerkers en economie daar vlak achter.
Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland
Deze column is op dinsdag 31 maart ook verschenen op de pagina De Ondernemer in het Algemeen Dagblad.
Handige links i.v.m. corona:
coronaregelingen.nl
Deze website legt uit welke maatregelen en regelingen er zijn voor ondernemers en wordt dagelijks bijgewerkt
Thema-pagina van Rabobank Flevoland
Thema-website van Countus met relevant coronanieuws
Lees hier de informatiebrief namens OVDD, gemeente Dronten, LTO Noord en DOES van 20 maart
OVDD: Ondernemers helpen ondernemers
Q & A op de website van Bedrijfskring Lelystad
Actuele informatie op de website van de Gemeente Dronten
Vanuit Avaq: Coronacrisis MINDMAP: maatregelen en tips voor ondernemers
Vanuit VNO-NCW Midden: meldpunt, informatie en maatregelen