Uitgelicht: Dit doet een jobcoach!
Soms heeft iemand wat meer begeleiding nodig bij het werk. Vooral als een medewerker een grotere afstand tot de arbeidsmarkt heeft. De jobcoach kan deze begeleiding geven. Yvonne van der Linden is jobcoach bij de gemeente Dronten.
‘De jobcoach is de sparringspartner van de medewerker én de werkgever.’ De jobcoach heeft goed zicht op de aard van de beperkingen of handicap van de medewerker die bij een werkgever aan de slag gaat. Door persoonlijke begeleiding en net dat beetje extra ondersteuning zorgt de jobcoach ervoor dat betaald werken voor de medewerker mogelijk wordt of behouden blijft.
Yvonne vertelt: ‘We zorgen door de begeleiding dat er een goede aansluiting is tussen de medewerker, de werkgever en de werkplek. Soms is de werkplek al geheel passend, soms heeft de medewerker wat sturing nodig en soms is er een kleine aanpassing nodig om de werkplek passend te maken.’
De ene kandidaat kan het al gauw zonder begeleiding van de jobcoach stellen, terwijl de ander langer behoefte heeft aan ondersteuning. Regelmatig evalueert de jobcoach het functioneren van de cliënt met u als werkgever. Wanneer de werkgever, de medewerker en de jobcoach het erover eens zijn dat de begeleiding niet meer nodig is, kan de begeleiding van de jobcoach stoppen.
Van der Linden vertelt: ‘Ieder begeleidingstraject is uniek, het is echt maatwerk. Veelal bestaat de begeleiding uit wekelijkse of maandelijkse gesprekken. De gesprekken vinden plaats met de medewerker en de werkgever, maar soms ook met ouders.’ Jobcoaching begint vaak met hulp bij het inwerken. Maar denk ook aan ondersteuning bij het aanleren van specifieke vaardigheden en het stimuleren van de samenwerking met collega’s. Ook bij een functioneringsgesprek kan de jobcoach begeleiding geven.
‘Hoe bereid je je daarop voor? En wat ga je met de feedback doen? Als de medewerker het fijn vindt, kan ik ook bij het gesprek aanwezig zijn.’
De jobcoach ondersteunt niet alleen de medewerker maar ook u als werkgever. Zo adviseert zij leidinggevenden en collega’s. Van der Linden: ‘We adviseren de werkgevers over hoe ze het traject kunnen aanpakken en over de omgang met de betreffende medewerker. Werkgevers kunnen dus ook bij ons terecht met vragen over lastige situaties, we gaan dan samen op zoek naar een oplossing.’ Daarnaast geven de jobcoaches ook advies over werkgeversregelingen, zoals de loonkostensubsidie en de no-riskpolis.
Deze betrokken wijze van begeleiden werpt zijn vruchten af. Er zijn met ondersteuning van een jobcoach al veel ‘minder zelfstandige’ of kwetsbare kandidaten tot bloei gekomen! Wilt u meer informatie over de jobcoach? Kijk dan op www.werkplek.nu, mail naar dewerkplek@dronten.nl of bel met 14 0321!