Stichting CLOK organiseert jaarlijks de verkiezing voor de Beste Publiek Private Samenwerking. Dit jaar was het project Green Up vanuit de Gemeente Dronten één van de vijf genomineerden voor deze prijs. In dit project werken meerdere onderenemers uit onze gemeente samen om meer waarde uit de reststromen te halen.
De Gemeente Dronten heeft
een video laten maken over deze vorm van circulaire economie.
Project Green Up
In de laatste editie van het blad Kringen van Stichting CLOK staat onder andere een kort vraaggesprek met Kees van Woerden, als lid van de SEA Dynamiek in de Landbouw, hierover. Hij vertelt:
“Drie jaar geleden hebben we de focus gericht op de circulaire landbouw vanuit een publiek-private samenwerking.” Deze groep heeft het project Green Up geïnitieerd waarin ondernemers, onderwijs (Aeres Hogeschool) en Gemeente Dronten samenkomen om nieuwe verdienmogelijkheden te ontdekken voor agrarische reststromen. Kees: “Vanuit dit initiatief is het deelproject Tast Up Dronten ontstaan met als doel het terugbrengen van de hoeveelheid afval van producten zoals groenten (pompoenen), aardappelen, uien en peen met een afwijkende vorm of rotplekje in de voedselketen. Plus onderzoek naar de mogelijkheden om dit op te schalen. Door bepaalde recepturen en bereidingswijzen toe te passen ontstaan nieuwe producten, zoals nu pompoenijs. Zo creëren we meerwaarde uit onze reststromen. Dit is een publiek-private samenwerking omdat de gemeente en provincie, Aeres vanuit het onderwijs én de Drontse ondernemers samenwerken.”
Trots
Hoewel het project uit Dronten niet is doorgedrongen tot de laatste drie, zijn we er trots op dat dit mooie project genomineerd was voor deze bijzondere prijs. Op de inmiddels vierde Nationale Dag van EZ op 1 november, ook georganiseerd door Stichting CLOK, wordt de absolute winnaar bekendgemaakt.