Er voltrekt zich op dit moment een drama binnen de cultuursector in Flevoland. Theaters zijn dicht, evenementen zijn afgelast en de agenda's zijn leeg. ZZP-ers zoals acteurs, licht- en geluidstechnici worden niet meer gebeld en kortlopende contracten worden niet meer verlengd.
Ook veel ruimtes die in bijvoorbeeld de Meerpaal in Dronten en het KAF in Almere worden verhuurd, staan leeg terwijl de huur wel gewoon doorloopt. Vooral bij kleine ondernemers zoals theater Posa in Lelystad staat het water aan de lippen, omdat ze draaien zonder subsidie.
Levenswerk brokkelt langzaam af
"De huur en andere vaste lasten lopen door", zegt Kevin Potters van theater Posa. "De schatting is dat we nog twee tot drie maanden kunnen overleven en als we dan niet open kunnen dan moet ik gaan aangeven dat ik het niet meer trek." Theater Posa van Kevin Potters bestaat inmiddels zeven jaar en had tot aan de sluiting op 14 maart uitverkochte voorstellingen. Het afbrokkelen van zijn levenswerk valt hem dan ook zwaar. "Dat voelt niet goed, dat is lastig", vertelt Potters met tranen in zijn ogen.
"Helft van evenementensector gaat baan verliezen"
Ook bij audiovisueel bedrijf TSR AV uit Almere is de "lockdown" keihard aangekomen. "Voor de crisis hadden we zeventien mensen in dienst en nu zijn dat er nog veertien", vertelt Martijn Groot van TSR AV. "Er vallen harde klappen en de agenda is gewoon leeg. We hebben ook al klanten die zijn gestopt en veel ZZP-ers vragen bij ons om werk."
Groot verwacht dat het cultuurlandschap er na de coronacrisis voorgoed anders uit zal gaan zien. "Dat kan haast niet anders. Alleen al in de evenementensector, waar ongeveer 100.000 mensen werken, gaat de helft zijn baan verliezen. Ik ben bang dat dat niet zomaar weer terug komt."
Duizenden voorstellingen verplaatst
Ook bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is men druk bezig met artiesten en impresariaten om voorstellingen te verplaatsen naar het nieuwe seizoen. "Een megaklus, omdat alle theaters deze puzzel aan het leggen zijn en er enkele duizenden voorstellingen verplaatst moeten worden", aldus Suzanne Boers van het KAF. "Wij hopen binnenkort duidelijkheid van de overheid te krijgen tot wanneer de theaters gesloten dienen te blijven en onder welke voorwaarden zij weer open zouden mogen. Naast deze verplaatsingen zijn de medewerkers van KAF, vanuit huis, druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Wij staan in de startblokken voor september."
Volgens Hans Maris, directeur van de Meerpaal in Dronten, is het een lastige periode. "Het gebouw en de dorpshuizen zijn gesloten. Het theater en horeca liggen stil. Ik maak me zorgen over de toekomst."
Een afstand van anderhalve meter is volgens hem niet haalbaar voor het theater. "Als ik een zaal heb met 650 stoelen, kan ik er dan nog maar 80 verkopen. Dan kom je wel voor een uitdaging te staan. Dan moet je op een andere manier gaan denken en de theaterbeleving veranderen. Ook maak ik me zorgen om de mededeling van het IMF dat Nederland in een grote recessie terecht gaat komen. Als het besteedbaar inkomen gaat afnemen, wordt er als eerst op luxegoederen bezuinigd. Daar valt een theaterbezoek ook onder."
D66 Almere kijkt naar college
Ton Lesscher van D66 Almere maakt zich ook zorgen over de cultuur in zijn stad. "De verhalen die wij horen zijn niet best. Vooral bij de kleinere ondernemers staat het water aan de lippen. Dat zijn de voorstellingen die afhankelijk zijn van bezoekers. Ik ben dan ook heel benieuwd wat ons college gaat doen voor deze mensen en daar ga ik binnenkort onze wethouders op bevragen."
Vorige week schreef belangenvereniging Kunsten '92 in een memo dat de culturele sector tot 1 juni ongeveer 969 miljoen euro aan inkomsten misloopt. Toch is het nieuws dat het kabinet 300 miljoen extra in de cultuursector steekt, met instemming ontvangen bij de ondernemers en organisaties. Maar volgens Kevin Potters van theater Posa zullen eerst de grote instellingen worden gered en moet hij nog maar zien of er iets van dat geld bij zijn theater terecht komt. Ook Ton Lesscher is nog niet in een jubelstemming. "Ik ga heel goed in de gaten houden of dat geld ook bij onze cultuurmensen in Almere terecht komt."
Bron: Omroep Flevoland