Eén van onze pijlers is kennis delen. Vandaag een artikel over Key Performance Indicators (KPI's) wat we lazen in de nieuwsbrief van Claassen, Moolenbeek & Partners. Want wat zijn KPI's? Hoe stel je ze eigenlijk op?
KPI opstellen
Een KPI opstellen doe je niet zomaar. Key Performance Indicators kunnen je organisatie maken of breken en daarom is het belangrijk om ze goed in kaart te brengen. Na het lezen van deze blog zal u daar ook van overtuigd zijn.
KPI betekenis
Key Performance Indicators (vrij vertaald: Kritieke Prestatie Indicatoren) zijn variabelen om de prestaties van een bedrijf, merk of product te inventariseren. KPI’s worden gebruikt om het succes van een organisatie in het algemeen objectief te kunnen meten. Of om het succes van een bepaalde actie of campagne te peilen.
Waarom KPI’s opstellen?
Key Performance Indicators zijn sleutelindicatoren. Vrijwel alle succesvolle bedrijven werken er mee. Ze lopen dwars door de organisatiehiërarchie heen. Op deze wijze zorgen ze dat teams veel beter kunnen samenwerken. Bovendien functioneren ze als een perfect ‘early warning system’. Je ziet vroegtijdig waar je moet bijsturen voordat het te laat is.
(...)
Hoe maak je een goede KPI?
Robert Kaplan zei al in 1992 : “putting Strategy into Daily Action” Zorg dat strategische keuzes zichtbaar worden in dagelijks handelen. En daar gebruiken we in de praktijk KPI’s voor. Een KPI formuleren is niet eenvoudig. Je moet namelijk op zoek naar de oorzaken van succesvol beleid. Nadenken over de reden waarom een bedrijf waarde toevoegt. Bij een profit-bedrijf moet je bijvoorbeeld kijken naar de motivatie waarom een klant bereid is voor een product een prijs te betalen die hoger ligt dan de kosten die het bedrijf voor dat product heeft gemaakt.
KPI opstellen
Een goede KPI omschrijft de werkelijke oorzaken voor succesvol handelen. Een sportschoolhouder moet zich voor goede KPI’s afvragen waarom de leden voor zijn/haar sportbedrijf kiezen. Een campingeigenaar kan zich afvragen waarom kampeerders kiezen voor de locatie waar deze gesitueerd is. Zo moet iedere organisatie zoeken naar de oorzaken van succesvol handelen.
Dit leidt tot KPI’s die gaan over kwaliteit, tijdigheid, omgeving, enthousiasmerende training, imago, gastvrijheid, etc.
Controllers die willen zorgen dat hun organisatie in control is moeten een gebalanceerd gebruik maken van KPI’s die gezamenlijk de succesvolle performance van de organisatie monitoren. Dat zijn misschien maar tien KPI’s, maar die zorgen uiteindelijk voor een beleidsrijke planning & control-cyclus.
KPI SMART methode
Niemand heeft iets aan vage, niet-concrete doelstellingen die nergens toe leiden. Ze brengen iedereen in verwarring en brengen uiteindelijk zelfs het voortbestaan van je organisatie, afdeling of team in gevaar. Toch formuleert ruim driekwart van de organisaties de strategie en doelstelling nog steeds in veel te wollige taal. Dat kan echt anders
Bedenk: hoe concreter hoe beter.. De doestelling maak je altijd Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Dat is nog eens SMART formuleren. Alleen dan kun je als organisatie scherp aan de wind varen en goed bijsturen.
Lees het hele artikel op de website van Claassen, Moolenbeek & Partners >>