In Dronten wordt binnenkort zonder daglicht perfecte sla geteeld onder LED-lampen, draadloze sensoren stellen de teler in staat om het klimaat in de kas steeds nauwkeuriger te volgen en de internationalisering in de tuinbouwsector gaat in rap tempo verder. Op dinsdag 27 maart zullen sprekers van enkele vooraanstaande bedrijven ingaan op de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied.
Aeres Hogeschool zal de vernieuwde internationale studieprogramma's International Horticulture and Management en Plant Breeding presenteren en bedrijven kunnen in contact komen met toekomstige potentiele werknemers.
Het tuinbouwevent start met een mini-symposium waar de onderwijsinstelling in gaat op enkele interessant ontwikkelingen binnen het thema ‘Tuinbouw en veredeling’. Op tuinbouwgebied biedt Aeres Hogeschool twee plant-gerelateerde studies aan: in Almere de studie Toegepaste biologie en in Dronten de studie Tuin- en akkerbouw / Agrarisch ondernemerschap. Tijdens het tuinbouwevent zullen de ontwikkelingen binnen beide studies gepresenteerd worden. Met deze ontwikkelingen willen de studieleiders inspelen op wensen vanuit de markt.
Na het onderwijsdeel in het programma is er ruimte voor drie verschillende lezingen. Als eerste zal alumnus Emmelie van de Velde vertellen over haar werk bij veredelaar Bejo Zaden en de voordelen van haar studie in haar huidige werk. Daarna volgt er een lezing over smart sensing in de tuinbouw. Tim Busschops van 30 MHz zal vertellen over de mogelijkheden die draadloze sensoren opleveren voor de tuinbouw. Busschops gaat onder andere in op de mogelijkheden die ontstaan om door middel van smart sensing teeltproblemen steeds vroeger te zien aankomen.
Als laatste is het de beurt aan Philips Lighting. Roel Janssen, Global Director City Farming van Philips Lighting, vertelt meer over de teelt onder LED verlichting. De belangstelling voor meerlagenteelt onder LED verlichting groeit enorm. Voordeel van meerlagenteelt is het kleinere teeltoppervlak, dit maakt het geschikt voor teelt in of nabij een grote stad (dichtbij de consument). Ook de hoge productie en het uitblijven van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zijn belangrijke voordelen. De teelt is perfect te plannen, het weer speelt geen enkele rol.
Janssen vertelt meer over de ontwikkelingen die wereldwijd plaatsvinden op het gebied van productie in klimaatcellen. In Azië en de VS gebeurt op dit terrein al veel, maar ook in Nederland en Denemarken zijn er allerlei plannen.
Na de lezingen is er een bedrijvenmarkt waar studenten en bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten. Kijk voor het uitgebreide programma en deelname op deze pagina op aereshogeschool.nl.