Architektenburo Brink & Fleer bestaat 40 jaar. Op 1 oktober 1977 begon Anton Brink als pas afgestudeerd architect met zijn eigen bureau aan de Noordsingel in Swifterbant. In de loop van het daarop volgende jaar groeide het bureau en kwam onder andere Hans Fleer als bouwkundig medewerker in dienst. In de loop van de jaren ’80 verhuisde het architectenbureau naar het huidige Meerpaalplein in Dronten. In 1988 kreeg het bedrijf de huidige naam Architektenburo Brink & Fleer en in 2004 werd de door het bureau ontworpen locatie aan de Bolder betrokken.
De crises van de jaren ’80 en het huidige decennium heeft de bouwsector en ook Brink & Fleer niet onberoerd gelaten. Het aantal medewerkers, wat in tijden van hoogconjunctuur ca. 10 personen telde, is teruggebracht en bestaat momenteel uit 4 personen. Anton Brink en Carla Renkema zijn werkzaam als architect, Hans Fleer als projectleider en Ilona Winters completeert het team als bouwkundig medewerker.
In de gemeente Dronten staan veel gebouwen en woningen van de hand van Brink & Fleer. Bekend zijn bijvoorbeeld: de Ludgeruskerk, de brandweerkazernes, woongebouw de Wiekslag, ijsbaancomplex Leisure World, de Redepassage, de Driemaster, gezondheidscentrum De Schans en recent studentenwoningen bij de Aeres Faculteit. Maar ook buiten de gemeentegrenzen heeft het bureau zijn sporen nagelaten: uiteraard in alle overige Flevolandse gemeenten, maar ook buiten de provincie, zoals in Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.
Uit hun persbericht:
Architektenburo Brink & Fleer heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in energiezuinig bouwen. Vanaf het gebruiken van spouwmuurisolatie en dubbel glas in een periode dat woningen nog niet werden geïsoleerd tot ‘nul op de meter’ in huidige projecten. Altijd op weg naar Utopia: het mooiste ontwerp, meest uitgekiende plan, efficiënte bouwmethode en geweldig resultaat.
Het werken in de bouw is de afgelopen 40 jaar grondig veranderd. Grote delen van installaties en gebouwen worden nu gemaakt in de fabriek en op de bouwplaats in elkaar gezet. De potloodschetsen van de architect zijn vervangen door een virtueel realistisch ontwerp waarin je met een 3D bril kunt ronddwalen. De regels op het gebied van omgevingsrecht en kwaliteitsborging zijn complex geworden. Veranderingen die ‘beter bouwen’ mogelijk maken. Veranderingen waardoor nu meer tijd en aandacht in de voorbereiding nodig is. Veranderingen die vragen om een nadrukkelijke spilfunctie van de architect in dit proces. Het blijft dus een boeiend vak!
Daarom gaan wij op vrijdag 6 oktober samen met medewerkers, oud medewerkers en relaties ons 40 jarig bestaan als ‘Vormgevers van, uit en voor Dronten’ vieren.