Energiebeleid voor komende jaren vastgesteld
Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) zet koers naar een energieneutraal woningbezit. De corporatie stelt zichzelf als doel om dit in 2050 gerealiseerd te hebben. OFW wil de energielasten voor haar huurders verminderen en gelijktijdig het comfort voor de huurders verbeteren. Daarnaast vermindert de druk op het milieu en hebben de woningen een betere toekomstwaarde. Om dit te realiseren rondt OFW de komende jaren eerst de geplande moderniseringen af en plaatst zij zonnepanelen bij huurders die dit graag willen. Daarna wordt op natuurlijke momenten de buitenschil van woningen goed geïsoleerd, zodat de woningen een zogenaamde Nul Op de Meter (NOM) jas krijgen. Tevens worden waar mogelijk efficiënte installaties en duurzame energieopwekking toegepast.
OFW streeft naar ‘energieneutraliteit’.
‘Alle burgers wonen in 2050 in een energieneutraal huis (per saldo geen CO2 uitstoot)’, volgens het ‘Energieakkoord voor duurzame groei’ uit 2013. OFW neemt deze uitdaging aan. “Voor ons is energieneutraliteit: De energievraag voor ruimteverwarming, warm tapwater, huishoudelijke elektra en technische installaties, is op jaarbasis geringer dan de hoeveelheid zelf opgewekte duurzame energie” aldus manager Projecten Marco Kersing. “Dit is een gemiddelde over de gehele woningvoorraad van OFW. Niet iedere woning hoeft dus energieneutraal te zijn. Dit is de meest ruime definitie van energieneutraal, omdat ook het huishoudelijk energieverbruik van de huurders meetelt.”
Wat vinden belanghouders?
Vorig voorjaar heeft OFW haar stakeholders tijdens het jaarlijkse stakeholdersdebat, geraadpleegd over de meest wenselijke route naar energieneutraliteit. Zij vonden het belangrijk dat energieneutraliteit op of aan de afzonderlijke woningen gerealiseerd wordt en niet bijvoorbeeld door een windmolen ergens anders. Tevens vonden zij het belangrijk dat het in goed overleg gaat met bewoners, met aandacht voor wooncomfort, kwaliteit van binnenklimaat plus eenvoudige en goed bedienbare installaties. OFW heeft met deze aanbevelingen rekening gehouden bij de verdere uitwerking. OFW heeft zich laten adviseren door Adviesbureau Atriensis over de route om te komen tot een energieneutraal woningbezit.
Wat kunnen huurders doen?
Bewoners hebben zelf ook invloed op het energieverbruik. De bewoner moet het belang inzien van energiebesparing en bereid zijn daar moeite voor te doen. OFW kan dit bijvoorbeeld ondersteunen door onze huurders actief te wijzen op de verschillende uitleesmogelijkheden van de slimme meter. En wanneer een huurder kiest voor zonnepanelen, ook makkelijk bruikbare informatie over de opgewekte energie beschikbaar te stellen. Een veelgebruikte aanpak is het inzetten van energiecoaches. Soms zijn dit professionals. Of juist een, tot energiecoach opgeleide, huurder. Inmiddels zijn er twee energiecoaches namens de Woonbond actief in Dronten, beide bestuurslid van de HBV. Vanzelfsprekend heeft OFW goed contact met hen.
Resultaten
In 2018 is de gemiddelde energie index van het woningbezit van OFW 1,25. Er zijn dan geen woningen met E, F en G labels meer. OFW heeft nu al geen open verbrandingstoestellen meer in bezit en benadert huurders om open verbrandingstoestellen te verwijderen die eigendom van hen zijn. Hiermee voldoet OFW tijdig aan het convenant energiebesparing corporatiesector 2018-2020.